Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezhojená rána

S velkým zaujetím pozoruji nálady v naší společnosti při první přímé volbě prezidenta republiky. Procházím si internetové diskuze a seznamuji se s různými názory na oba kandidáty. Zvláště ale jedno téma mě přesvědčilo, že v naši minulosti jsou rány, které se velmi pomalu hojí. Jde o téma Benešových dekretů a s tím související odsun Němců z Československa.

Když se mluví o tzv. Benešových dekretech myslí se v podstatě jen několik dekretů. Jsou to:

  • dekret č. 12 – o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců českého a slovenského národa
  • dekret č. 33 – o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské
  • dekret č. 108 – o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondech národní obnovy

 

Těch dekretů bylo vydáno ale mnohem více, u mnohých už byla zrušena jejich platnost. Zabývaly se třeba tím, jaká ministerstva budou zřízena ministerstva a jak budou fungovat, tak třeba i tím, jak se má správně postupovat v případě prohlášení za mrtvého.

 

Je velmi těžké hodnotit všechny dekrety vydané v roce 1945, to je prostě nadlidský úkol. Při společenské debatě se vždy mluví o těch třech výše zmíněných. U těchto dekretů mám já a i mnozí další problém s tím, že se zde uplatňuje princip kolektivní viny. Druhou věcí, která mi v souvislosti s těmito dekrety vadí, je to, že z nich stala jakási naše národní modla, které se nesmí nikdo ani slůvkem dotknout. Jakoby pořád u nás přežívalo tvrzení, že Němci byli tyrani a my všichni Češi jsme byli ti, kterým bylo ubližováno.

 

Ona ta pravda je trochu jiná, trochu složitější. V polovině 30. let se jednak díky krizi a hlavně díky politice Adolfa Hitlera začala dosti silně posilovat své pozice Sudetoněmecká strana. Jejím programem byl nacionalistický populismus, který byl pořád více a více agresivnější. Ve finále to dopadlo takto: „ Pokud nesplníte naše požadavky, tak my zničíme váš stát“. SdP měla dokonce své úderné oddíly – ordnery. Jejich úkolem bylo vlastně terorizovat české obyvatelstvo a Němce, kteří neinklinovali k myšlence nácionálního socialismu. O řádění ordnerů v pohraničí svědčí velké množství svědectví členů naší armády a četnictva.

 

Posunem se ale do roku 1945. Stejně jako v období Mnichova dostala i tehdy velkou moc do svých rukou lůza. V prvním případě mluvila německy, ve druhém česky. Mnozí Češi dokázali a dobu okupace snadno a rychle odkoukat od nacistů jejich praktiky.

 

Vždy, když jsem se o tomto tématu bavil se svojí babičkou, která zažila jak vyhnání Čechů z pohraničí, tak samozřejmě i válku a dobu poválečnou, říkala mi, že to násilí na Němcích prováděli hlavně ti, kterým za války vůbec nebylo ublíženo, protože buď sami měli máslo na hlavě a kolaborovali, nebo byli celou dobu někde doma zalezlí a když nacistické nebezpečí pominulo, tak chtěli být najednou hrdiny.

 

Když jsem se o tuto problematiku začal více zajímat, slova mé babičky se začala naplňovat. V těch dnech po skončení války se mohl každý člověk s páskou revolučních gard beztrestně mstít na nevinných.

 

Asi nejhůře se zacházelo s dětmi. Pro ilustraci bych zde ocitoval vzpomínky pana Přemysla Pittera, tehdy pověřence ČNR, z internačního tábora ve vinohradské Raisově škole:“Otevřelo se nám peklo, o němž kolemjdoucí občané neměli tušení. Přes tisíc Němců, většinou žen a dětí, bylo nacpáno ve školních třídách a sklepích. Slámy nebylo, museli sedět na holé zemi. Ani lehnout si nemohli. Nemocní a zdraví, starci a děti se tísnili v nepopsatelné změti. Jeden z internovaných, německý lékař ve špinavé zástěře, ukázal na místnost, ve které mohl izolovat alespoň kojence. Leží se svraštělými obličejíčky na školních lavicích, jen kost a kůže, jako trpasličí stařečkové.... Když jsme děti přivezli a rozložili na trávníku, vyhublé a apatické, myslil jsem, že málokteré vydrží. Náš ústavní lékař, sám Žid, který prošel peklem Osvětimi a Mauthausenu, se div nerozplakal při pohledu na ty živé mrtvolky. „Tak tohle jsme my Češi dokázali za dva a půl měsíce,“zvolal.“ (pozn.: UHLÍŘ, Jan B. a Jan KAPLAN. Praha ve stínu hákového kříže. první. Praha: Ottovo nakladatelství s. r. o., 2005, s. 185. ISBN 80-7360-210-5.)

Byla to zlá doba, která produkovala zlé lidi. Slušný člověk se tohoto neúčastnil a dost často se snažil trochu zmírnit těžkou situaci trpících. Ti zlí se z toho dokázali rychle oklepat a začali hledat ochranu u KSČ.

 

Myslím si, že nám všem prospělo, kdybychom i my Češi začali uznávat své chyby a zločiny. Neměli by jsme se stylizovat do role chudáčka, kterého všichni fackují, ale by jsme se zodpovědně stavět ke svým vlastním pochybením.

 

 

 

Autor: Josef Kukla | úterý 22.1.2013 1:15 | karma článku: 12,48 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Josef Kukla

Když Sovětský svaz osvobodil Podkarpatskou Rus

Je to už taková tradice, že každý rok začnou kolem 8. května komunisté sborově pět ódy na Sovětský svaz a na Rudou armádu. Vrcholem všeho je pak 9. května monstrózní přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě. Možná je to letos tou divnou dobou, nebo se prostě i někteří jiní rozpomněli na velkou rodnou stranu a začali být ve svém pochlebování Rusku papežštější než papež, tedy než členové KSČM. Doslova mě šokoval František Matějka, který ve svém zatím posledním článku na blogu nasadil tomu všemu pochlebování vyloženě korunu. Taktně pomlčel o tom, že to byl právě onen Sovětský svaz, který po boku nacistického Německa rozpoutal druhou světovou válku. Taktně pomlčel o Katyni, o napadení Finska a o napadení Pobaltí. Taktně pomlčel i zločinech, kterých se Sovětský svaz dopouštěl, když už byl na straně spojenců. Pomlčel třeba o tom, že Stalin nechal v době povstání ve Varšavském ghettu zastavit postup Rudé armády a nechal tedy nacistům volné pole při krvavé likvidaci tohoto povstání. No, prostě kdybych měl všechno uvádět na pravou míru, tak bych asi napsal knihu. Rozhodl jsem se tedy sepsat pár informací jen o jednom problému – o osvobozování Podkarpatské Rusi. Nuže, žádám čtenáře aby se pohodlně usadil a začal číst.

11.5.2014 v 22:35 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Josef Kukla

Červenohorské sedlo a další problémy Jesenicka

Za sedmero horami a sedmero řekami leží .... Jesenicko. Tato úvodní lokalizace je sice trochu přehnaná, ale většina obyvatel naší země nemá moc jasnou představu o tom, kde tento kraj vlastně leží. Nuže, najděte si nějakou dobrou mapu České republiky. Jesenicko se nachází v nejsevernějším výběžku naší části Slezska (to je historická země, která stejně jako ostatní orientální země leží východně od České Třebové ). No, a to naše milé Jesenicko je docela pěkně odříznuto od vnitrozemí naší vlasti, obklopují ho totiž hory a hranice s Polskem.

5.12.2013 v 20:07 | Karma: 18,27 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ostatní

Josef Kukla

Skutečně pravdivé prohlášení Václava Klause

Rozhodl jsem se založit Společnost pro věcí na pravou míru. Těch dezinformací a lživých zpráv, které se potulují v mediálním prostoru, je opravdu mnoho a někdo už v tom prostě měl udělat pořádek.

29.10.2013 v 17:05 | Karma: 16,25 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Ostatní

Josef Kukla

Chvála bezpáteřnosti – „autentická pravice“ a její vztah k Rusku

Vždy jsem si myslel, že základem pravicového uvažování je morálnost, čestnost, respektování a ochrana práv jednotlivce a konečné zastavení o socialistické dirigování společnosti. Jak ale nad tím přemýšlím, tak zástupci „autentické pravice“ tomu vůbec neodpovídají. Mnozí z nich schopni i dneska hájit kroky prezidenta Zemana a vůbec si nejsou schopni připustit, že tím dělají obrovskou chybu. Stejně (nebo ještě více) zajímavější je jejich vztah k Rusku. Na takové to tradiční ujišťování, že Rusko je fajn země a proto není třeba se jí bát, jsem si už zvykl. Hájkův internetový magazín Protiproud prý údajně konzervativní Akce D.O.S.T. ale toto téma přenesli do poněkud jiné roviny, bohužel.

26.9.2013 v 19:35 | Karma: 9,89 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

Josef Kukla

Chvála bezpáteřnosti

Jestli existuje na české politické scéně postava, o níž by se měl natočit seriál, tak je to určitě Jana Bobošíková. Rozhodně by to byl cyklus zajímavý a hlavně by diváka nenudil, protože na akčnost a náhlé dějové zvraty je veřejný život Jany Bobošíkové bohatý.

20.9.2013 v 18:46 | Karma: 14,46 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Mladý člověk zajímající se o okolní svět a člen dozorčí rady občanského sdružení ProtiAlt

Josef KuklaVytvořte si vlastní štítek