Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Jevy, i historické, lze škatulkovat podle různých kriterií.

Marxismus prosadil (dosti násilně) používání jediného kriteria, a to třídního.

Samozřejmě že podle tohoto krieteria šlo škatulkovat, jevy třídit a dějinné tendence vyvozovat a zobecňovat... Ale takovým možných kriterií, podle nichž to rovněž jde, jde výrazně větší množství. Protože však marxismus v dobách své dominance nepovolil užívání (i) jiných kriterií, způsobil značnou deformitu a zakrnělost jak historiografie, tak i jiných společenskovědních disciplin.

To ovšem neznamená, že bychom po jeho pádu z výsluní měli jeho kriterium zavrhnout a budovat své poznání výhradně na krieteriích jiných. To by byl úplně stejně protivědecký postup, jaký uplatňovali dělničtí kádři ve vedení společenských institucí.

Marxistické kriterium pohlížení na dějiny je vhodné i nadále užívat, avšak na místě, které mu patří - tedy jako jedno z mnoha k lepšímu poznání dějinného vývoje, abychom se z něj mohli lépe poučit a předcházet poruchám, které dříve způsobily velká krveprolití.

0 0
možnosti
Foto

Vůbec nedoporučuji k použití, protože marxismus chápe dějiny pouze jako pohyb ke komunismu, nikoliv jako otevřený systém pro všechny možnosti.

0 0
možnosti
Foto

J18a25k56u52b 38R25o86t73h

19. 9. 2013 10:42

Ve chvíli, kdy jsem článek (karma R^) četl, byl ještě bez příspěvků v diskusi. Říkal jsem si, že k tomuto se jistě jako první vyjádří rezjir Řezník se svými relativizujícími bláboly. Jako kantor na olomoucké univerzitě má zřejmě dostatek času slintat pod jakýmkoliv podobným článkem. I hle - je tu. Fujtajksl.

3 0
možnosti
SS

Platite si ho ze svych dani vy .... tak s tim neco delejte.

1 0
možnosti
Foto

Nechápu, že jste se spokojil s pouhou reprodukcí té učebnice.  Že jste si tedy nevybral alespoň tři téze, které jste měl podrobit kritice.  A ta škodlivost marxismu-leninismu spočívala úplně v něčem jiném, než se se nám snažíte předestřít.

Pro historiky má marxismus-leninismus jednu velkou výhodu,umožňuje všechny společenské jevy nějakým způsobem rozškalkulkovat a zaškatulkovat. Má nějaký jiný směr tuto výhodu?

Mimochodem, pan Miroslav Hroch byl stejně dobrým historikem, jakým byl pan Dušan Třeštík.

0 1
možnosti
Foto

Něčím, co je nad slunce jasné, se nemá cenu zaobírat. Odpad pro zasmání, pokud by nebylo tragické, že se historici propůjčovali k takovému žvanění.

2 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 830x
Mladý člověk zajímající se o okolní svět a člen dozorčí rady občanského sdružení ProtiAlt

Josef KuklaVytvořte si vlastní štítek